7 furcsa dolog, ami megtörténhet a testeddel, ha hideg van kint

Sajnos nem vagyunk annyira szerencsések, hogy egész évben meleg éghajlaton éljünk, és a rossz időjárás
már itt is van a nyakunkon. A hirtelen jött hideg nem várt mentális és fizikai mellékhatásokkal járhat. Mindannyian érezzük,  hogy az időjárási viszonyok  befolyással vannak szervezetünkre. Elmondom, hogy a tél hogyan hat a testünkre, így pontosan tudni fogod, hogy mire kell figyelned, amikor a hőmérséklet csökken.

 

1. Több kalóriát égetünk el

A kutatások azt mutatják, hogy hidegebb időben több kalóriát égetünk el, anélkül, hogy túlzott aktivitást végeznénk. Ez azért van, mert több munkát igényel az, hogy a testünk melegen tartsa magát. De ne számítsunk rá, hogy ez része lesz a súlycsökkentési tervünknek.  A kalóriaégetés nem elég jelentős ahhoz, hogy fogyást eredményezzen, így nem érdemes feladni az egészséges, kalóriadeficites táplálkozást, ha fogyni szeretnénk.

 

2. Az ujjaid zsugorodnak

Észrevetted valaha, hogy a gyűrűk kisebbek lesznek rád, amikor meleg az idő? Nem képzelődtél!  A hideg idő viszont gyakran összehúzza az ereket, hogy megőrizze a testhőt és fenntartsa azt.A végtagokban lévő kisebb véráram miatt tapasztaljuk azt, hogy hidegebb időben összemennek az ujjaink.

 

3. A végtagjainkban extra fájdalmat tapasztalhatunk

Vannak olyanok, akik Raynaud-kórban szenvednek. Ebben az esetben hideg és stressz hatására  a testrészek elkezdenek zsibbadni  és folyamatosan hidegnek érezzük őket. Ez általában olyan területeken fordul elő, mint a kézek, a lábak és a fülekek. Eztkisebb artériák okozzák, amelyek túlságosan összeszűkülnek az időjárás hatására. Nem veszélyes, de nagyon kellemetlen vagy fájdalmas tud lenni. Életmódbeli módosítások, például a megfelelő téli felsőruházat viselése és a hidegben hosszabb ideig tartózkodás elkerülése segíthetnek a tünetek enyhítésében.

 

4. A látásunk befolyásolása

Figyeljünk a szemünkre! A szakértők szerint a túlzottan hideg hőmérséklet, a hideg szél és a hó befolyásolhatja a látásunkat. A hóágyúk is kockázatot jelenthetnek, mivel szaruhártya sérülést vagy égést okozhatnak. Ügyeljünk arra, hogy megfelelő szemüveget viseljünk, amikor részt veszünk téli sportokban, és próbáljunk napszemüveget viselni, amikor csak lehet.

 

5. Az arcunk piros lesz

Hogyha téli levegőben az orrunk úgy néz ki, mint Rudolfé -vagy az arcunk, akkor valószínűleg azért van, mert az ezeken a területeken lévő vér átkerül a fontosabb területekre, mint a szívünk vagy a tüdőnk. Amikor melegebb lesz, a vér visszatér normál helyére, és a pirosság eltűnik.

 

6. Nagyobb kockázatot jelenthet szívroham esetén

Az idősebbek és a szívbetegek nagyobb kockázatának vannak kitéve ebből a szempontból, de de mindenkinek figyelnie kell erre. Ez a megnövekedett kockázat nemcsak a megerőltetésnek köszönhető. Amikor a szervezet megpróbálja megőrizni a hőt, az növeli a szívre gyakorolt ​​nyomást. Keményebben kell dolgoznia ahhoz, hogy a végtagokat elássa vérrel. A vérnyomást is fokozhatja. Folytassunk egészséges életmódot, és éberen figyeljünk a szívroham tüneteire.

 

7. Csökken a hangulatunk

A hőmérséklet csökkenésével nálunk együtt jár a kevesebb napsütés is. A D-vitamin hiánya pedig igenis vezethet rossz hangulathoz.  A D-vitamin szedése segíthet az enyhébb hangulati letrargiában. Egy kis testmozgás a nappali fényben szintén sokat lendíthet a kedvünkön. A Fitness Junkie edzésprogramok a segítségedre tudnak lenni, bővebb információt a programokról ITT talász. Keresed fel orvosodat, ha úgy érzed, hogy a hangulatod súlyosan érintett, és ez kihat a mindennapi életedre.

Életmód - 2017. december 12.
Megosztom Facebookon!