Az esszenciális olajok használatának lehetőségei-gyakran feltett kérdések

Helyi alkalmazási lehetőségek:

Közvetlen alkalmazás érintett bőrfelületen, masszázs, akupunktúra, akupresszúra, meleg/hideg borogatás, rétegezés

fürdő

Porlasztás:

Történhet hideg levegőporlasztóval, vagyis aroma diffúzorral, csepegtethetünk potpourrinkra, cédrus forgácsra, pamut zsebkendőre, stb.

Egyéb felhasználási módok:

Közvetlen inhalálás, belsőleg fogyasztás, indirekt vagy finom inhalálás

FONTOS!

Minden Young Living illóolaj esetében pontos útmutatót adunk, és részletesen beszélünk ezekről a módszerekről, hiszen fontos, hogy a megfelelő olajat a leghatékonyabb módon használd, így a legtöbbet hozd ki az adott lehetőségből.

A Young Living Esszenciális olajok biztonságos használatára vonatkozó tanácsok

Mindig legyen kéznél egy üvegben tiszta növényi olaj vagy masszázsolaj, amikor az illóolajokat használjuk. Bőrérzékenység esetén így a növényi olajjal azonnal hígítható. Kerülni kell forró olajok, mint például fahéjolaj és szegfűszegolaj közvetlen használatát a bőrön.
Az illóolajokat tartalmazó üvegecskéket mindig jól becsavarva, fénytől védve, hűvös helyen kell tartani, hogy hosszú évekig megőrizzék jótékony hatásukat.

Gyerekektől – felnőtt felügyelet nélkül – tartsuk távol.

7 éves kor alatti gyerekeknél az illóolajokat csak bázisolajjal hígítva használjuk.
Ez az útmutatás különösen érvényes olyan illóolajoknál, melyeknek magas a mentol tartalma (mint pl. menta), melyet 30 hónapos kor alatt a nyak tájékára nem szabad felvinni.

Illóolajok és közvetlen napsugárzás, azaz fényérzékeny olajaink : A Lemon (citrom), Bergamot (bergamott), Orange (narancs), Tangerine (mandarin), White Angelica (Fehér Angyal), általában a citrusolajok bőrirritációt vagy pigmentálódást okozhatnak, amennyiben használatuktól számított 48 órán belül napfény éri az érintett bőrfelületet.

Ne használjunk illóolajokat szembe és orrba csepegtetve, ne érjünk hozzá kontaktlencséhez,vagy a szemhez az ujjainkkal, ha azokon még illóolaj van. Magas fenoltartalmú olajok, pl. az Oregano (oregánó), Helichrysum (szalmavirág) Cinnamon Bark (fahéj), Thyme (kakukkfű), Clove (szegfűszeg), Lemongras (citromfű), Bergamot (bergamott), Thieves (Tolvajok) és ImmuPower (Immunerő) keverékek károsíthatják a kontaktlencsét és irritálhatják a szemet. Amennyiben illóolaj kerül a szembe, azt nem vízzel, hanem tiszta növényi olajjal ajánlatos kitörölni.

Terhesség esetén olyan illóolajok használata előtt, melyeknek hormonokhoz hasonló hatásuk van, kérdezze meg előbb kezelőorvosát! Ilyen olajok pl. a Clary Sage (muskotályzsálya), Sage (zsálya), Idaho Tansy (kék varádics), Juniper (boróka) és Fennel (édeskömény) illetve óvatosan alkalmazzuk az izsóp (kerti izsóp), és gaulteria (kúszó fajdbogyó) olajokat, valamint a keverékeket.

Epilepszia és magas vérnyomás esetén illóolajok használata előtt mindig kérdezze meg kezelőorvosát! Ne használja a Hyssop (izsóp), Fennel (édeskömény) vagy Idaho Tansy (kék varádics) olajokat, a magas ketontartalmú esszenciális olajokat, ilyen a bazsalikom, rozmaring, zsálya és a varádics.

Allergiás reakció elkerülése érdekében először csak egy cseppnyi illóolajat cseppentsen az alkar belső részére, és várjon, mielőtt egyéb területre is felvinné. Az illóolajok használata a talpon a legbiztonságosabb, ugyanakkor rendkívül hatékony.

GRAS (Genarally Regarded As Safe) – Általánosan biztonságos olajoknak minősített illóolajok belső használatra is alkalmasak. Közvetlen bevitel előtt oldjuk fel pl. mézben, olívaolajban vagy rizstejben.

Ne adjunk közvetlenül hígítatlan olajokat a fürdővízhez, hanem előbb oldjuk fel a fürdőolajban.

Gyakori kérdések

Mi az a bázisolaj vagy hordozóolaj,  mikor és hogyan kell használni?

A növényi olajok (mint például a kókuszolaj vagy a szőlőmag-olaj), amelyeket lehet használni az illóolajok higításához. A V-6 növényi olaj komplex Young Living egy nagyon kitűnő bázisolaj minden termék alkalmazáshoz. Növényi zsírt, vaatj, margarint vagy olajtermékek (vazelin) soha nem szabad használni, mint bázisolajat. Egyes fogyasztók használják az olívaolajat, mint bázisolaj – de erős az íze és magas viszkozitású.

Mi az a „forró olaj”?
Forró olajok, azok az olajok, amikor a bőrrel érintkezve forró, vagy akár égő érzést tapasztalunk .A Young Living javasolja, hogy teszteld őket kis bőrfelületen: Tegyél 1-2 csepp illóolajat egy kis területre (például az alkar belső felére), ha a következő 1-2 órában bármilyen reakció jelentkezik (általában, 5-10 perc), forró vagy égő érzés vagy kiütés, kezeld az érintett területen bázisolajjal. Tipikus „forró olaj” fahéj, szegfűszeg, citromfű, menta, oregánó, kakukkfű, Exodus II és Thieves.

Mit tegyek, ha bőrirritációt tapasztalok?
Ebben az esetben, a kerülni kell az adott illóolajat. Ne próbáld lemosni az olajat vízzel, mert vízzel csak nagyobb területre juttatjuk, olajat csak olaj oldja. Használjunk bázisolajat. Az esszenciális olajok kivonják a méreganyagokat a szervezetünkből, amikor a kémiai maradványokkal érintkeznek a bőrfelülete, elkezdik lebontani őket. Az esszenciális olajok nem okoznak bőrproblémát és kiütéseket, hacsak nem közvetlen a kemikáliákkal való reakcióba lépés során. Tehát ebben az esetben a kémiai anyagok(szintetikus higiéniai termékek) maradványai távoznak szervezetünkből.

Lehet alkalmazni illóolajokat is, ha terhesség vagy szoptatás ideje alatt is?
Mint minden egészségügyi “probléma” esetén, ajánlatos ilyenkor is hozzáértő egészségügyi szakembervéleményét kikérni,(szerencsés olyanét, aki foglalkozik illóolajokkal, már hazánkban is vannak ilyen szakemberek). Általában azt javasoljuk, mérsékeljük ilyenkor az alábbi olajok használatát: clary sage (Salvia sciarea), zsálya (Salvia officinalis), tansy (Tanacetum vulgare), izsóp (kerti izsóp), édeskömény (Foeniculum vulgare) és gaulteria (kúszó fajdbogyó) -, valamint a keverékeket. A kismamák gyakran számolnak be magzatuk pozitív reakciójukról, de minden esetben óvatosan kell alkalmazni, hiszen minden nő és várandóság más.

Használhatók az illóolajok gyerekek részére is?
Sok illóolaj alkalmasak a gyermekek számára, de általában hígítani felhasználás előtt. Néhány Young Living termékeket már előre hígítottak bázisolajjal (lásd a megfelelő címke), és közvetlenül alkalmazhatók gyermekeknél. A gyermekek jellemzően pozitívan reagálnak az illóolajokra, nyitottak rájuk, szeretik őket.

Hogyan tűrik az illóolajok a napfényt?
Egyes illóolajok, főleg citrus olajok természetes molekulái a napfény (UV fény) hatására bőrirritációt okozhat. Minden olaj és olajkeverék esetében az ilyen összetevőket a Young Living jelzi a címkén. Ezeknek az olajoknak a használatakor a közvetlen napfényt vagy UV-besugárzást 12 és 48 órával az alkalmazás után el kell kerülni.

Milyen betegségek esetén kell különösen vigyázni? 
Minden esetben javasoljuk a szakemberrel való konzultációt, de ez különösen fontos magas vérnyomás és epilepsziás betegek esetében.
Óvatosan kell használni ilyenkor a magas ketontartalmú olajokat, ilyen a bazsalikom, rozmaring, zsálya és a varádics.

Ha bármi kérdésed van, fordulj hozzám bizalommal!

Hogyan juthatsz hozzá az olajakhoz!

 

Egyéb, Szandra's Essentials - 2019. november 13.
Megosztom Facebookon!

Facebook hozzászólások

hozzászólás

Érdekelhetnek még