Biztonságos a fehérjepor várandósság alatt?

A várandósságra sokszor mondjuk azt…”más állapot”. Ez sok szempontból igaz is…de nem a táplálkozást illetően. Ahogy korábban, úgy most is fontos az egészséges, vitaminokban gazdag, mértékletes táplálkozás.

A baba érkezése előtt is arra kell összpontosítanunk, hogy az étkezéseink makrotápanyagok ( fehérje, szénhidrát, zsír) szempontjából kielégítőek legyenek és a kalóriák a célunknak megfelelően legyenek beállítva.

Ebben segít a Fitness Junkie táplálkozási program! Én ezt követem a várandósságom alatt is. Egyértelműen jelenleg nem fogyásra van beállítva a számomra előírt mennyiség, hanem enyhe kalóriatöbbletre. Mert ugye az sem igaz, hogy kettő helyett kell ennünk a várandóság alatt. A második trimesztertől van szükségünk igazán több kalóriára és akkor is csupán általában 300 kalóriával kell emelnünk a mennyiséget. Azoknak a kismamáknak, akik pedig alapból túlsúllyal indulnak neki a várandósságnak, a többlet kalória nem is indokolt.

Mennyi fehérjére van szükség a várandóság alatt?

A szakirodalom 1,5 gramm/testsúlykilogramm fehérjeszükségletet állapít meg naponta. Én is ezzel a mennyiséggel dolgozom azoknál a kismamáknál, akik hozzám fordulnak a várandósságuk alatt.  A Fitness Junkie táplálkozási program előnye, hogy neked nem kell számolgatnod, minden alapanyag kategóriára vonatkozóan megkapod a mennyiségeket, és a mérőcsésze rendszer segítségével szinte szemre meg fogod tudni határozni, hogy miből mennyire van szükséged egy nap.

Fontos a fehérje a várandósság alatt?

Várandósságom előtt is hangsúlyoztam, hogy a fehérje az egyik legfontosabb makrotápanyag a szervezetünk számára. Nőgyógyászom is mindig kiemeli minden kismamának ( mert sajnos mi magyarok szénhidrát imádók vagyunk), hogy a várandósság során a fejérje és a zsír a két legfontosabb tápanyag, amire figyelnünk kell.

Tudományos kutatások kimutatták, hogy azoknak a kismamáknak, akik nem fogyasztottak megfelelő mennyiségű fehérjét várandósságuk alatt, gyermekeik kisebb súllyal születtek. Ez kifejezetten igaz a vegán életmódot folytató kismamák babáira, így nekik az orvos már a várandósság korai szakaszában szokott felírni fehérjeport (amennyiben az indokolt), hogy azzal egészítsék ki növényi alapú táplálkozásukat.

Egyértelműen a túlzott fehérje fogyasztás sem jó több szempontból. A magzatra nézve ez többlet súlyban mutatkozhat meg. ( Az anya túlsúlya is ugyanennyire hatással van a magzat súlyára egyébként.)  A fent említett 1,5 gramm/testsúlykilogramm a kiegyensúlyozott és optimális fehérjebevitelt jelenti.

Kell fehérjeport fogyasztani?

Ugyanazt gondolom erről, mint várandósság nélkül. A táplálkozási programomban a fehérje források listája terjedelmes. Úgy vélem, hogy nagyon fontos a változatos táplálkozás- főleg a mai világban, ahol hirtelen mindenki allergiás és érzékeny mindenre és mindenmentesen étkezik- és az, hogy folyamatosan újabb és újabb alapanyagokat használjunk.

Szintén azt vallom, hogy a legoptimálisabb, ha nem feldolgozott alapanyagokból próbáljuk meg fedezni a napi szükségleteinket. A legoptimálisabb! De az élet nem mindig az. Kismamaként sokszor letuszkolni a húst nem egyszerű, a mindennapi életben pedig számtalanszor van olyan, hogy rohanunk és nincs mit ennünk,vagy csak őrjítő vágyat érzünk egy kis édesség után.

A fehérjepor ilyenkor jó kiegészítő. Mert ez a szerepe. Segít fedezni a fehérjeszükségletet…kiegészíti az egészséges táplálkozást. Egy opció, egy kis változatosság…de nem kötelező.

Biztonságos tehát fehérjét fogyasztani várandósság alatt?

A legtöbb fehérje tejsavó fehérje. A tejsavó egy teljesen normál élelmiszeripari termék. Ha eszel sajtot vagy tejterméket a várandósságod alatt, akkor igazából tejsavót is fogyasztasz. Persze, sokkal koncentráltabb, de amennyiben belefér a napi fehérjeszükségletedbe és az nem lépi túl a megszabott mennyiséget…úgy teljesen biztonságos.

Mi az én tanácsom?

Étkezz változatosan, részesítsd előnybe a nem feldolgozott alapanyagokat, figyelj a megfelelő fehérjebevitelre a babád érdekében és néha kiegészítésként ha szeretnéd, nyugodtan igyál egy turmixot vagy készíts egy jó kis fehérjepalacsintát!

 

 

Életmód - 2017. október 18.
Megosztom Facebookon!