Hogyan befolyásolja az alvást a technológia

Kezeket fel, ha bűntudatod van a telefon esti, ágyban való használata miatt! Igen, nekem is.

Sajnos, a szociális médiaellenőrzés lefekvéskor több kárt okozhat, mint gondolnánk. Talán már hallottál róla, hogy a technológia problémákat okozhat az alvási szokásunkban. Hadd magyarázzam el, hogyan befolyásolhatja a pihenésünket!

 

Befolyásolhatja a testünk óráját

A TV-nézés vagy a telefon használata esetén a képernyő fénye befolyásolhatja a testünket. A fotoreceptorainkat befolyásolja a képernyők fénye, mert a fény azt jelzi az agynak, hogy még nincs vége a napnak, és ez nem a megfelelő idő az alváshoz. Idővel ez befolyásolhatja a cirkadián ritmusát, ami a test biológiai órája, és az agyat félrevezeheti, hogy ébren kell-e maradni, vagy pedig aludni kellene. Az eszköz használata  lefekvés előtt (vagy még rosszabb, ha az ágyban) végső soron a test biológiai órájának rossz beállításához vezethet. Ezt az alvás minősége is megszenvedheti.

 

 

Serkenti az agyat

Szinte mindenkinél volt már olyan, hogy elalvás előtt online játékokat játszott, vagy egy jót csevegett a barátnőkkel. Ezek a tevékenységek serkenthetik az agyat, ami arra késztetheti, hogy ébren legyen. Amikor az agyunk aktivitási állapotban van, hosszabb időbe telik, hogy visszaváltson és felismerje, ideje aludni.

 

 

A technológia hatással lehet az alvást termelő hormonokra

A tabletek, tévék, számítógépek, okostelefonok mindegyike kék fényt bocsát ki, ami csökkentheti a melatonin termelést. A melatonin egy olyan hormon, amelyet a szervezet azért termel, hogy segítsen az elalvásban. Ha a szervezet nem termel normál melatonint, akkor az fokozza az éberséget és eltolja a bioritmust.

 

 

Érdekesség: A kék fény annyira hatékony, az ébrentartásban, hogy a gyárakban és a munkahelyeken rendszeres használják éjszakai műszakban. Tanulmányok valójában kimutatták, hogy a kék fény növelheti a reakcióidőt és a figyelem szintjét. Ezért nincs helye a hálószobádban, amikor aludni próbálsz!

 

Így aludhatunk jobban anélkül, hogy feladnánk az összes eszközt:

Használjuk az éjszakai beállításokat a kék fény csökkentésére az elektronikus készülékeken.

Ha e-bookot olvasunk éjszaka, módosítsuk a beállításokat úgy, hogy az oldal fekete legyen fehér szöveggel.

Éjszakára kapcsoljuk ki az értesítéseket, hogy az éjszakai alvást ne szakítsa meg.

Próbáljuk meg elkerülni a telefon vagy a tablet ágyban való használatát.

Élvezük az alvást a mindennapi életben, hiszen fontos az egészség megőrzésében, ezért győződjünk meg róla, hogy megfelelő mennyiséget és minőséget alszunk.

 

 

 

 

Életmód - 2017. december 21.
Megosztom Facebookon!