Hogyan befolyásolja az alvásunkat az ünnepi lakmározás

A karácsonytól a szilveszterig, az ünnepi szezon a szórakozásról szól. Ilyenkor nehéz ellenállni a túlzott evésnek és ivásnak. A legtöbb ember tudatában van annak, hogy az év ezen időszakában könnyen felszedhetünk pár kilót, de ez egyéb módon is hatással lehet ránk, például az alvásban. Az ünnepi étkezési szokások és a kedvenc ünnepi ételeink  hatással lehetnek az alvásunkra. Azonban ebben a sűrű időszakban mindenki ki szeretné magát pihenni megfelelően, ezért most elmondom a legjobb tippeket az ilyen nehéz ünnepi vacsorák kezelésére, hogy megfelelően tudj aludni éjszaka.

 

Maradj távol a koplalástól!

Értetődőnek tűnhet, ha egész nap alig eszel valamit, mert későbbre tervezed a nagy ünnepi étkezést.
Viszont, ha üres gyomorral ülsz oda az asztalhoz kevesebb önkontrollod lesz, és valószínű sokkal többet fogsz enni, mint amennyit terveztél.
Ez pedig olyan tápanyagokhoz vezet, mint az egyszerű szénhidrátok, amelyeket általában az ünnepi ételekben találunk például a a süteményekben.
Étkezzünk rendszeresen aznap is mikor tudjuk, hogy később ünnepi lakoma vár ránk és lehetőleg magas rosttartalmú ételeket fogyasszunk, ezzel elkerülhetjük, hogy túlegyük magunkat.

 

Mértékkel egyél!

Ha egy ízletes ünnepi asztal előtt ülsz, akkor nehéz ellenállni az étel felhalmozásának a tányérra. A nehéz ételek megnehezítik a szervezet emésztését, ami álmosságot eredményez. Az emésztési zavar hasfájáshoz és puffadáshoz vezethet. Egy átlagos étkezés megemésztése 1-3 órát vesz igénybe, de egy nagy étkezés akár nyolc-tizenkét órába is beletelhet. A szervezetnek keményebben kell dolgoznia egy nagy étkezés megemésztéséhez, ami szintén növelheti az epehólyag-fájdalom és az álmosság kockázatát.

 

Állj le, ha jól laktál!

Van úgy, hogy túlzottan elkap a vágy az étel iránt és úgy érzed, hogy a második adagtól nem lesz semmi bajod. De ha többet eszel, mint amennyire szükséged lehet, akkor bizony  következményei lehesznek a testedet és az alvásodat tekintve. A túlfogyasztás és az ivás pusztítást okozhat a szervezetben, ami fokozott emésztési zavarokat okozhat, gázt, puffadást,  az epehólyag fájdalmát és álmosságot is.

Az időzítés lehet a megoldás, ha nehéz ételt akarsz enni, akkor edd meg viszonylag korán, hogy a tested minél előbb megeméssze az ételt. Az időzítés hatással lehet egy nagy étkezés megemésztésére, így az alvás minőségére is. Hagyj pár órát az étkezés és az alvás között.  Ha az evés után fekszel le, akkor nagyobb valószínűséggel tapasztalhatsz gyomorégést. Vagy tegyél egy vacsora utáni sétát, amely segít a vércukorszint szabályozásában és elősegíti az emésztést is.

 

Alkohol és koffein

Miután néhány italt megittál lefekvés előtt, úgy tűnhet, hogy segít elaludni, de ez okozhat alvás zavarokat. Igaz, hogy néhány pohár bor álmossá tehet, de néhány óra múlva az alkohol miatt felébredhetsz, és nem fogsz tudni visszaaludni. Ezenkívül az alkohol megakadályozza a mély alvás elérését, ami szükséges a test felfrissítésére és megfiatalítására.

A koffeinnek hasonló hatása lehet, ezért fontos megjegyezni, hogy a stimuláns nemcsak a kávéitalokban található meg, hanem a teákban, az üdítőitalokban és a csokoládékban. Az erre  érzékenyebb embereknek legalább nyolc órát kell még hagyni lefekvésig, ha koffeint iszik.

 

De, ha finom és egészséges fogásokat szeretnél készíteni karácsonykor akkor ajánlom figyelmedbe a Fitness Junkie Karácsonyi Receptgyűjteményt, bővebb információt találsz róla ITT.

Életmód - 2017. december 12.
Megosztom Facebookon!