Hogyan kezeljük az énkép zavart?

Előfordult már veled is az, hogy másnak láttad magad, mint a többi ember téged? Hogy kevesebbet képzeltél magadról, míg mások pont az ellenkezőjét hajtogatták neked? Hogy a tükörbe nézve egy olyan embert látsz, aki túl kövér, túl nagy az orra, nagy a feneke, széles a csípője? És még sorolhatnám.….

Az énkép zavarnak számtalan oka lehet. Leggyakrabban múltbeli sérelmek, kudarcok, nevelési hibák, túlzott maximalizmus, megfelelni vágyás….. Ilyenkor nem vagyunk tisztában adottságainkkal, igaz értékeinkkel, és a legjobb képességű ember is súlyosan leértékeli, kevesebbre tartja magát. Ezáltal kevésbé lesz sikeres az életben, jóval képességei alatt teljesít, ahelyett, hogy kihozná magából a maximumot.

Ha valaki folyamatosan arra gondol, hogy milyen kövér, akkor ezzel pont ezt az állapotát erősíti a tudatában, ami hat a sejtjeire is és teste ragaszkodni fog a plusz kilókhoz azért, hogy megfeleljen ennek a mentális képnek, és soha nem fog tudni lefogyni. Ez nem csak a kövérségre igaz, bármilyen testi, vagy mentális állapotra, de még a betegségekre is. Ha azt képzeljük, sőt elhitetjük magunkkal, hogy nem vagyunk elég jók, tehetségesek, szépek, és nem érdemeljük meg a boldog életet, akkor sajnos ezt vetítjük ki magunk elé, és boldogtalanná válunk. Ez önbeteljesítő jóslatként visszahat a teljesítményünkre, életünkre és lelki világunkra is. Ennek egyedüli megoldása az, ha az ember megváltoztatja az énképét, egészséges, fitt és vonzó külsejű emberként kezd magára tekinteni, aki megérdemli a sikert és a szeretetet.

Véleményem szerint ebben van a kulcs. Önmagunk szeretetében és elfogadásában. Ez az első lépés. Mert ha szeretjük magunkat, akkor elfogadjuk az összes hibáinkat is, és egy idő után már nem hibaként fogunk rájuk tekinteni. Az önelfogadás ugyanis nem más, mint rácsodálkozás saját egyedi természetünkre, saját lehetőségeinkre.

5 gyakorlati tanács az önelfogadáshoz:

1. Ne bántsd magad! Jó vagy úgy, ahogy vagy! Mindenki egyedi, és megismételhetetlen, és mindenkiben ott rejtőzik a csodára való képessége.

2. Hidd el, hogy szerethető vagy! Nem azon múlik, hogy szeretnek-e az emberek, hogy mekkora méretű ruhát hordasz, vagy hogy megfelelsz-e mások elvárásainak! Légy önmagad, ez a legnagyobb ajándék, amit adhatsz az emberek számára!

3. Légy magadhoz türelmes! Minden változáshoz idő kell. Ha sürgeted, akkor ezzel nyomás alatt tarod magad. Szüleid sem sürgettek mikor járni tanultál, nemde?

4. Állj minden nap a tükör elé, és mondd azt, hogy: SZERETLEK! Szeretlek úgy, ahogy vagy! Tudom, hogy ez kissé bizarrnak hangzik elsőre, de napról-napra egyre természetesebbé fog válni számodra, és elkezded igazán megszeretni Önmagad.

5. Használj pozitív megerősítéseket! Ha azon kapod magad, hogy negatív, netán bántó dolgokat mondasz, vagy gondolsz magadról, akkor ezeket cseréld ki pozitív megfelelőjükre. Így lesz a: „Nem szeretem a testem”-ből = ” Szeretem és elfogadom a
testem” állítás. Vagy a „Nem vagyok elég kreatív” állításból =” Az élet minden pillanatában kreatív gondolataim születnek”.

Ha megfogadod a tanácsaimat, akkor előbb utóbb az életed harmonikussá és kiegyensúlyozottá fog válni, és az a bizonyos „görbe tükör” elkezd kiegyenesedni, és egyszer csak az igaz Önvalódat tükrözi vissza rád! Azt a csodát, aki valójában Te magad vagy!

Lélek - 2019. április 18.
Megosztom Facebookon!