A titok, amiről a diéta bizniszben senki nem beszél

Éveken keresztül a csapból is az folyt, hogy hogyan iktassuk ki a zsírt teljesen az életünkből. Egész iparág épült erre és jól meggazdagodtak a „zsírszegény” termékeket gyártó cégek.  Zsírszegény sütik, joghurtok, kész ételek tömkelege lepte el a szupermarketek polcait. A zsírszegény életmódot arra alapozták, hogy a zsír több kalóriát tartalmaz, mint a szénhidrátok vagy a fehérjék.  Azt gondolom, hogy nagyon hibás ilyen szempontból nézni a fogyást, mert hiszed vagy sem…a zsírra szükségünk van. Természetesen nem mindegy, hogy milyen formában visszük be és mennyit.

Először is szeretnék arról beszélni, hogy a rengeteg „zsírszegény” termék, amiket a boltok polcain látsz miért is egészségtelenebb sokszor, mint azok, amelyek zsírokat tartalmaznak. Általában a zsír az, amelytől a kedvenc  nassolnivalóid, mint a chipsek, kekszek, sütik finomak. Ha elveszik belőle a zsírt, akkor valamivel helyettesíteniük kell, hogy ugyanazt az ízt érjék el.  Általában cukorral vagy mesterséges ízfokozókkal próbálnak manipulálni, hogy megkapd  azt élvezetet, amit a zsírokat tartalmazó ételektől érzel és ezáltal elkötelezett vásárló legyél.  Ha azt gondolod, hogy egy jó kis epres kész zsírszegény joghurt valamelyik nagy gyártótól az egészségedet ( és a fogyásodat) szolgálja, akkor sajnos ki kell, hogy ábrándítsalak. Általában ezek sokkal több cukrot tartalmaznak, mint a zsírosabb társaik.

A tejtermékek esetében a zsírszegény nem mindig jelenti azt, hogy rossz. A tej és joghurtok esetében számos olyan terméket lehet találni, amiből a zsírt eltávolították, de nem adtak hozzá semmi  cukrot vagy mesterséges anyagot. Mielőtt  vásárolnál, ellenőrizd le a címkét és győzödj meg arról, hogy a te kedvenc terméked megfelel-e ennek.

A legjobb dolog, amit tehetsz mielőtt zsírszegény terméket választasz az az, hogy leellenőrzöd az összetevőket feltüntető címkét és olyan dolgokat keresel, mint cukor, só vagy mesterséges ízfokozó. De mennyi  a jó érték? A legegyszerűbb, ha megkeresed a nem zsírszegény terméket és összehasonlítod az értékeket a zsírszegény társával.  És soha ne felejtsd el…azért mert valaminek alacsony a kalóriatartalma, nem biztos, hogy egészséges is. A Fitness Junkie táplálkozási programomban is arra szeretném felhívni a fogynivágyók figyelmét, hogy az ideális testsúly eléréséhez a legjobb, ha olyan alapanyagokat választunk, amelyek nem mentek át sok feldolgozási folyamaton, teljesértékűek, mint a gyümölcsök, zöldségek, sovány húsok vagy olajos magvak.

Életmód - 2016. január 10.
Megosztom Facebookon!