Mi okozhat haspuffadást?

A haspuffadás okait három nagy csoportba soroljuk. Megkülönböztetünk életmódból, betegségből és egyéb tényezőkből eredő haspuffadást.

 

 1. Életmódból adodó haspuffadás:
 • Fokozott levegő nyelés: Étkezés, beszéd következtében normális körülmények között is jut levegő szervezetünkben, ám ez a mennyiség nem okoz puffadást. Fokozott stressz, kapkodó étkezés, viselkedészavar, illetve gyakori rágógumi fogyasztás viszont már okozhat ilyen jellegű panaszokat.
 • Szén-dioxid felszabadulás: Szervezetünkben szén-dioxid szabadul fel például, amikor a gyomornedv a bélbe kerül és semlegesítődik. Fokozott mértékű gyomornedv, fokozott mértékű gázképződést eredményez. Emellett szénsavas üdítő fogyasztása esetén is képződik szén-dioxid a szervezetünkben, mely puffadásos tüneteket okozhat.
 • Baktériumok általi gáztermelés a vastagbélben: Ezt a folyamatot az emésztetlen és a fel nem szívódó szénhidrátok okozzák. A vékonybélben nem megemésztődő anyagok, mint például a rostok, cellulóz, laktóz a vastagbélben a baktériumok által bontódnak le, ami nagy mértékű gázképződéssel jár. Értelemszerűen minél több ilyen típusú ételt fogyasztunk, annál nagyobb mértékű puffadásra számíthatunk.
 • Stresszes életmód: A stresszes életmód bizonyítottan káros hatással van bélrendszerünkre. Az irritábilis bélszindróma (IBS) arra hajlamos enyénekben alakul ki. Ezen állapotban lelkileg megterhelőbb élethelyzetekben emésztési panaszok mutatkoznak. Ilyen panasz lehet a puffadás sok más példa mellett (székrekedés, hasi görcsök, szelesség, gyakori hasmenés).

 

 1. Betegségből adódó puffadás:
 • Felszívódási zavarok: Ezen állapotoknak közös tünete lehet a haspuffadás, hiszen a szervezetünkbe olyan anyagok kerülnek be, amit valamilyen okból adódóan nem tudunk megemészteni. Ilyen felszívódási zavar például a laktózintolerancia és a lisztérzékenység is.
 • Hasnyálmirigy elégtelenség: A betegség eredményezte emésztéshez elengedhetetlen enzim hiány okozza az emésztési panaszokat, aminek egyik jellegzetessége a puffadás. Ezen felül megjelenhet még kellemetlen teltségérzek, illetve erős hasi fájdalom is.
 • Gyakori még a puffadás cukorbetegségben Megjelenhet továbbá vesebetegségnél, pajzsmirigy betegségnél vagy akár nőgygyászati elváltozásoknál is.

 

 1. Egyéb okok:
 • Antibiotikum kezelés: Az egyik leginkább ismert ok az antibiotikum okozta emésztőrendszeri panaszok (hasmenés, hasi fájdalom, puffadás stb.), mely többek között az antibiotikum bélflóra károsító hatásának következménye. A bélflórát alkotó baktériumok fontos szerepet töltenek a tápanyagok felszívódásában, emésztésében. Minden bélflóra károsító tényező ezen folyamatok gördülékenységét akadályozza. Ilyen tényező még például a stressz, az ételekben található színezőanyagok, a fokozott fizikai igénybevétel, fertőzések, egyes gyógyszerek stb.).
 • Hormonális változások is okozhatnak haspuffadást.
 • Egyes gyógyszerek mellékhatásaként is megjelenhet haspuffadás.

 

Én is nagyon sokáig küzdöttem haspuffadással és még a mai napig hajlamos vagyok rá. Éppen ezért, nagyon beleástam magam a témába és azt tapasztaltam, hogy a probiotikumoknak hihetetlen jótékony hatása van az egészséges bélrendszer megteremtésében. Nagyon sokan csak akkor nyúlnak hozzá, amikor már baj van. Bár az egészséges táplálkozással sok minden orvosolható, én mégis azt javasolom mindenkinek, hogy ha teheti, évente rendszeresen végezzen pár probiotikum kúrát. Mind a testünk, mind az alakunk meghálálja.

A véleményem szerint legjobb termék jelenleg a piacon ezek a termékek! KATTINTS IDE! 

Életmód - 2017. december 15.
Megosztom Facebookon!