Mi történik a testeddel igazából a jojó effektus során

A jojó effektus a testsúlyunk leadásának és a kilók visszatérésének többszöri váltakozása.

A drasztikus gyors fogyás nem egészséges, inkább életmód változtatással, rendszeres mozgással és tudatos étkezéssel érjük el céljainkat. A fogyókúra céljából diétát folytató emberek többször tapasztalják, hogy a kúra abbahagyását követően, a nehezen leadott kilók visszatérnek. Ez a jojó effektus azt jelenti, hogy a diéta alatti fogyást, a diéta utáni hízás követi, ami akár többször is váltja egymást.

A jelenség amellett, hogy bosszantó, nem is kifejezetten egészséges. Ez több dolgot is képes megváltoztatni a szervezetünkben, mint amit gondolnál.

 

Több zsír

A jojó diétázók legalább harmadának több kiló jön vissza, mint amennyit veszítettek. A gyors fogyás miatt veszítünk az izmainkból. De az izom viszonylag lassabban tér vissza, mint a zsír, amikor visszahízunk. Viszont, amint visszatérünk a „normál” étkezésre, több zsírt fog elraktározni a testünk, mint valaha.

A testzsírszázalékunk tehát rosszabb lesz, mint a diéta előtt volt. Ez azt jelenti, hogy a vérnyomásértékek, a koleszterinszint, a triglicerid értékek, az vércukorszint és az inzulinértékek romlanak, így a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázata is nő.

 

Nagyobb eséllyel leszünk depressziósak

A jojó effektus másik káros mellékhatása lehet a fogyókúrát, illetve annak kudarcát kísérő stressz. Az ismételt súlygyarapodás kudarcélményeket és általános rossz hangulatot szül, amiből nehéz kilábalni.

Ha valakinek van depressziója, akkor ez a fajta jojó diéta még súlyosabbá teheti.

 

 

Szociális elszigeteltség

A leadott kilók öröme és büszkesége gyorsan megváltozhat, ha nem tudjuk fenntartani a súlycsökkenést vagy súlymegtartást. Amikor visszatérnek a kilók akkor megtörténhet, hogy az utcára sem akarunk kimenni , nem akarunk találkozni emberekkel és saját magunkkal is nehéz szembenézni.

 

Bőr megnyúlás

A testsúlynövekedés is lehet kiváltó ok, csakúgy, mint a drasztikus fogyás. A bőrmegnyúlás voltaképpen a bőr kötőszövetének megnyúlása és a bőr megrepedezése.

Hirtelen fogyás után biztosan tónustalan marad a bőrünk, ezért a folyamatos, lassú testsúlycsökkentést javaslom.

A károsodás leginkább, a felső karra, a hasra, a mellre és a hátra jellemző. Sajnálatos módon a testmozgás nem fogja rendbe hozni a bőrt, így kiemelten fontos, hogy amikor fogyásra adjuk a fejünket, akkor egy élhető és nem drasztikus módszert válasszunk. Erre kifejezetten alkalmas a Fitness Junkie táplálkozási program.

 

Károsíthatja a szív egészségét

Gyorsan elveszíteni és visszahízni súlyunkat súlyos következményekkel járhat a szívbetegségben szenvedőkre. Egy tanulmány szerint a legnagyobb testtömeg ingadozással rendelkező embereknek kétszer akkora volt a szívroham, a stroke vagy a halál kockázata, mint azoké, akiknek súlya viszonylag stabil maradt – még a dohányzás és más szív- és érrendszeri kockázati tényezők figyelembe vétele után is.

 

Kevesebb energiád lesz

A fogyókúra lelassítja az anyagcserédet, ami az energiaszintedre is hatással lesz: sokat leszel fáradt, álmos, gondterhelt és kedvetlen. Arról nem is beszélve, hogy sem a fizikai, sem az elméleti munkádra nem fogsz tudni koncentrálni.

 

 

Előbb bekövetkezik a menopauza

A női „öregedés” első jelei a menstruáció elmaradása, a vizesedés, az izzadékonyság, és a bőr megereszkedése – mindezekre hamarabb számíthatunk, ha jojó effektusunk rendszeres!

 

A Fitness Junkie programokkal a diéta nem kell, hogy szenvedés, vagy éhezés legyen, csak meg kell találni a megfelelő alternatívákat. Biztos jár valamennyi lemondással mindenkinél, de ha az alapelveket betartod, hozzászoktatod a szervezetedet az új rendszerhez, akkor hamar érezheted nemcsak a fogyást, de azt a pozitív pszichés hatást is, ami ezzel jár. Bővebb információt a programokról ITT találsz.

 

 

Életmód - 2017. december 21.
Megosztom Facebookon!