Miért kellene D-vitamint szedned?

A D-vitamin nem csak egy aktív anyag, ami hormonként viselkedik szervezetünkben, hanem egy mikrorápanyag, amely számos betegség ellen véd. Erősíti a csontokat, megóv a hidegben, mindemellett karcsúsító hatású is, amit egyre több orvosi kutatás támaszt alá. A D-vitamin-szint emelkedésével csökken a raktározott zsír mennyisége, ami által a hízást is csökkentheti. Egy előzetes tanulmány szerint minderre a D-vitamin azért képes, mert mérsékli a testben az új zsírsejtek kialakulását. Az alvás minőségére és a hangulatra is hat, így ezen keresztül közvetetten is részt vehet az étvágy alakításán keresztül a testsúly szabályozásában. Emellett rengeteg olyan egészségügyi előnnyel rendelkezik, amely nem csupán sportolók számára kívánatos, de a fizikailag kevésbé aktívaknak is. Férfiaknál hozzájárul a megfelelő tesztoszteronszint termeléshez, illetve elengedhetetlen számos tápanyag hasznosulásához és felszívódásához is, amilyen például a kálcium.

A téli időkben rendkívül alacsony a napos órák száma, ami azért is aggasztó lehet, mert ezt a jótékony vitamint az ember főleg a napsugárzás által juttathatja be a szervezetébe. Ezekben a borús napokban hajlamosak vagyunk a téli depresszióra, a fáradtságra és levertségre, ami a D-vitamin hiány jellegzetes problémáira utalhat. Ha emellett még fokozott hajhullástól, ízületi és csontfájdalmaktól is szenvedünk, nem megfelelő immunfunkciókkal rendelkezünk, akkor méltán gondolhatunk arra, hogy ennek a vitaminnak a hiánya áll a háttérben.

Mit tehetünk, ha ezek a panaszok fennállnak? Nem kell azonnal orvoshoz fordulni, pláne nem kell pánikba esni, mert van megoldás!

Vegyük sorra, hogy mik azok az élelmiszerek, amikben megtalálható ez a vitamin. Elsősorban azért, mert a legtermészetesebb útja a hiánypótlásának a természetes beviteli forrásban rejlik. A D-vitamin a halakban, a májban, a tojássárgájában és a tejtermékekben található. A gomba nem csak finom és laktató, de rendkívül jó tápanyagforrás is, aminek magas a D-vitamin tartalma.

Az immunrendszer általános erősítésében, a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében, fogaink egészségének megőrzésében, az idegrendszer és az agy működésében, a csontrendszer és izomzat tökéletes munkájában is segítségünkre lesz, amennyiben gondoskodunk a megfelelő bevitelről. Amennyiben természetes tápanyaggal nem tudjuk mindennap bevinni a szükséges mennyiséget és bőrünket nem éri elegendő napfény, egészítsük ki étrendünket D-vitamin készítményekkel. Ezt szájon át bevehető, pontosan meghatározható mennyiségű D3-vitamint tartalmazó készítményekkel tudjuk megoldani.

Ne feledjük, hogy az elsődleges cél a prevenció, avagy a megelőzés!

Életmód - 2018. február 22.
Megosztom Facebookon!