Amit a probiotikumokról érdemes tudnod!

 Emlékeztető..

 

Mára már egyre többen tudják, hogy bélrendszerünk hossza mintegy 6 m, teljes felülete kb. 400 m2. Az is ismert, hogy az immunrendszerünk 70- 80%-a is a bélben helyezkedik el. Az itt zajló emésztési-felszívódási és immunológiai folyamatokat több milliárd jótékony bélbaktérium segíti. Ezen kívül velünk együtt élnek olyan  baktériumok és gombák is, melyek képesek betegséget okozni. Ez azonban csak akkor tud megtörni, ha a jótékony baktérumok száma lecsökken.

És mi  csökenti a számukat? Mindenki tudja ,hogy az antibiotkum.

 És azt tudják, hogy mik a gyakoribb okok, mint az antibiotikum? Ilyenek a különböző  nem steroid tipusú gyulladáscsökentő gyógyszerek, savcsökkentő gyógyszerek, étel- adalékanyagok. A pszihés stressz és a fizikai megterhelés, mint pl.a versenysport a bélfalban nagyon lecsökkenti a vérellátást, ezért az oxigénhiány miatt nagyon sok jótékony baktérium elpusztul.

A különböző bélfertőzések, a nem megfelelő diéta, hasmenés szintén megváltoztathatják a bélflóra egyensúlyát, de a különböző méregtelenítések után is fontos rendezni a bélflórát. Ez megoldható, ha ezeket a jótékony baktériumokat bevisszük a szervezetünkbe, vagyis  probiotikumokat fogyasztunk.

A jótékony baktériumok fontos feladata az immunrendszer működésének biztosítása, a bélbe került különböző kórokozók, idegen anyagok felismerése, az immunsejtek mozgósítása, a tápanyagok megfelelő felszívódásának, emésztésének segítése, különböző vitaminok (K vit,B vit)termelése.

 

Mik is  azok a probiotikumok?

 

A probiotikumok olyan baktériumok, melyek élőek, a bél szempontjából fontosak és meghatározóak  (leginkább Lactobacillusok és Bifidobacteriumok), megfelelő mennyiségben szájon át alkalmazva kedvező hatással vannak az emberi szervezetre. A különböző készítmények a bakteriumok számának és típusának megfelelően befolyásolják a bélflóra egyensúlyát. Speciális összetételüket a tudományos eredmények felhasználásával alakítják ki.

 

Már időszámításunk előtt is ismerték!

 

Az egészség szempontjából előnyös baktériumokat tartalmazó ételek jó hatásáról már az Ószövetségben is találhatunk utalást, miszerint „Ábrahám hosszú életét a savanyított tej fogyasztásának köszönhette” (Genesis 18:8). Az 1908-ban Nobel díjjal kitüntetett Mecsnyikov kifejtette, hogy a Lactobacillus tartalmú fermentált tejtermékek (aludttej) fogyasztása csökkenti a bélben levő, toxint termelő „káros” baktériumok számát és ezek fogyasztásával magyarázta a bolgár parasztok hosszú élettartamát.

A készítmények dobozain vagy a bennük lévő tájékoztató lapokon sok információt találunk, az összetételről, csíraszámról, használatról, de tudjuk e mi mit jelent?

 

Mi az, hogy csíraszám? Ez az érték a baktériumok mennyiségére utal, általában  milliárdos nagyságrendben(109), az ajánlott dózist minden terméken megtaláljuk.

 

Miért van az egyikben egyféle, a másikban kettő vagy többféle baktérium? Minden jótékony baktériumnak megvannak a saját „feladatai.” A többfélét tartalmazó készítményeknél, többféle segítséget kaphat a szervezet. Pl. vannak olyan jótékony baktériumok, melyek képesek felvenni a harcot a Salmonellaval, míg másoknak nincs rá hatása.  A nemzetközi szakirodalom előnyben részesíti a többféle baktériumokból álló készítményeket, összehasonlító vizsgálatokban hatékonyabbnak találták. Viszont az egyféle baktériumot tartalmazó készítmények előállítása olcsóbb.

 

Mennyi ideig érdemes használni? Fontos tudni, hogy az immunrendszeri hatások kialakulásához min. 3-4 hétre van szükség, így a nemzetközi ajánlások 1-3 hónapi szedést javasolnak, sőt allergiás betegségek valamint krónikus bélgyulládások esetén (természetesen a gyógyszeres kezelés mellett)  6 hónaptól akár több évig tartó probiotikum használatról számolnak be.

 

Az üzletekben, patikákban  különböző árban, különböző összetételű készítmények találhatók, melyek  néhány napra, hétre vagy 1 hónapra elegendőek. Választásnál érdemes hát alaposan mérlegelni, hogy a számunkra legmegfelelőbbet válasszuk.  Én ezt a készítményt ajánlom Nektek! KATTINTS IDE! 

 

 

 

Életmód - 2018. január 12.
Megosztom Facebookon!