A hála 7 tudományosan is bizonyított jótékony hatása,ami motiválni fog arra, hogy meglásd mennyire szerencsés vagy!

Olyan világban élünk, amely tele van szenvedéssel, küzdelemmel és sokaknak a hétköznapok is kilátástalanok. Nehéz ilyen körülmények között a háláról beszélnünk…de talán most van leginkább szükségünk rá. Rohanunk, egy percre sem állunk meg. Felidegesít a dugó, a főnök, a család folyamatos nyomást gyakorol ránk és közben minden egyes nap csúcsra járatjuk magunkat, hogy be tudjuk fizetni a számlákat.

Úgy tűnik…nincs is nagyon miért hálásnak lennünk. Pedig hiszem, hogy az élet sokkal többről szól, mint a munka, a hajtás, a stressz, a pénztelenség. ( Muszáj, hogy többről szóljon…nem? ) A csoda, az ok a hálára mindannyiunk életében jelen van…ez szent meggyőződésem. Könnyű meglátni? Ha tudatosan törekszünk rá, akkor egy idő után nagyon is. Írom mindezt úgy, hogy több éve gyakorlom a hálaadást és saját tapasztalatból mondom…megváltoztatja az életed és ahogy az életet megéled.

“Ez nem valami olyan dolog, aminek zsigerből kellene jönnie?” 

Kérdezhetnéd jogosan! Azt tapasztalom, hogy sajnos nem. Dolgozni kell rajta, ahogy mindenen az életben. Az elején valóban nehéz és egy kicsit erőltetettnek hat, de egy idő után olyan természetes lesz, mint a levegővétel. Gondolj bele, hogy az elején egy edzés milyen gyötrelmes, nehézkes és esetlen. Aztán ahogy egyre többször megcsinálod ugyanazt az edzést, könnyeddé válik, természetessé és rutinná. Így van ez a hálaadással is!

Rengeteg kutatás született arról, hogy a hálának milyen pozitív hatásai vannak az életünkre, az egészségünkre. A legnagyszerűbb az, hogy ez nem kerül semmibe és nem vesz el túl sokat az idődből sem. Kezdd el még ma! Hogy miért? Íme, 7 érv a több ezer közül!

A hálaadás 7 jótékony hatása

1. A hála által új barátokra és kapcsolatokra tehetünk szert!

Köszönetet mondani alapból az udvariasság jele, de segít abban is, hogy új kapcsolatokat hozzunk létre vagy elmélyítsük a már meglévőket. Egy szó:”Köszönöm!” nem kerül semmibe, de mégis nagyon fontos abban, hogy a körülöttünk lévők érezzék, a munkájukat becsüljük, segítségüket értékeljük és egy apró gesztus is sokat jelent tőlük a napjaink során.

2. A hála javítja az egészséget!

Ennek szeretnék majd egy hosszabb írást szentelni, mert hihetetlen számomra, hogy a hála érzése milyen szinten befolyásolja az emberi testet. 2012-ben végzett kutatások kimutatták (Personality and Individual Differences) , hogy a hálás emberek nagyobb figyelmet fordítanak az egészségükre. Gyakrabban sportolnak és nagyobb százalékban mennek el az éves orvosi vizsgálataikra. Ezek együttesen eredményezik azt, hogy életminőségük javul és tovább is élnek.

3. A hála segít a mentális egészségben is!

A hála érzete csökkenti a mérgező érzelmeinket, mint az irigység, frusztráció és megbánás. Az összes a témában végzett kutatás bebizonyította, hogy a hála érzete növeli a boldogság érzetünket és csökkenti a depressziót.

4. A hála növeli az együttérzésünket és csökkenti az agressziót!

2012-ben a Kentucky Egyetemen végzett kísérletekből kiderült, hogy azok az emberek, akiknek magasabb volt a „hála szintjük”, kevésbé léptek fel támadólag, még ha negatív kritikát is fogalmaztak meg velük szemben. Együttérzőbbek és megértőbbek voltak minden szituációban, a bosszúállás nem volt motivációjuk.

5. A hálás emberek jobban alszanak!

Kutatások kimutatták, hogy ha lefekvés előtt összeszedjük azokat a dolgokat, amikért az adott nap hálásak vagyunk, javítja az lávásunk minőségét és hosszúságát is.

6. A hála javítja az önbizalmunkat!

A 2014-ben közzétett kutatás (Applied Sport Psychology) kimutatta, hogy a hála növeli a sportolók önbizalmát, amely elengedhetetlen és kiemelkedő szerepet játszik az optimális teljesítményben. Más kutatások arra világítottak rá, hogy a hála segít abban, hogy kevésbé hasonlítgassuk önmagunkat másokhoz. Ahelyett, hogy utálnánk azokat, aki sikeresebbek vagy több pénzük van, a hálás emberek képesek elismerni azt, amit ezek az emberek elértek.

7. A hála segít abban, hogy mentálisan is erősek legyünk!

Ahogy már az korábban említettem, a hála nagyszerű segítség lehet számunkra a stressz és a depresszió csökkentésében, de kutatások kimutatták, hogy a traumák kezelésében is jelentős szerepe van. Annak felismerése, hogy mennyi mindenünk van- még a nehéz időkben is- segít abban, hogy megbirkózzunk a nehézségeinkkel és könnyebben továbblépjünk rajtuk.

 

10 ujjas hála gyakorlat

Minden este számolj össze 10 dolgot, amiért aznap hálás vagy. Azért választottam ilyen magas számot, mert azt gondolom, hogy 2-3 dolgot talán mindenki képes kiemelni a napjából, de 10 dologhoz már igazán meg kell látnunk sokszor a szépséget az apró dolgokban is. Küldd el 2 barátodnak egy héten át minden este a listádat és kérd őket arra, hogy tegyenek hasonlóan.

Ez egy fantasztikus lehetőség arra, hogy elmélyítsd a barátságaidat, kapcsolataidat és hiszek abban, hogy érezni fogod a pozitív hatását ennek a gyakorlatnak a másik hat szempontból is!

 

Oszd meg barátaiddal ezt az írást, amennyiben tetszett és kérlek, továbbra is kövesd a Fitness Junkie oldalt, hogy megoszthassam veled nem csak a sport és az egészséges életmód iránti szenvedélyemet, de kutakodásomat a boldogabb élet után!

 

 

Lélek, Lélek fitnesz - 2017. május 16.
Megosztom Facebookon!