Miért mondj le az üdítőkről MOST AZONNAL?

 

A Fitness Junkie táplálkozási programom szinte első lapja kezdődik azzal, hogy megkérek mindenkit, aki komolyan gondolja az életmódváltást ( és aki nem, azt is) és fogyni szeretne, hogy az üdítőkről mondjon le…MOST AZONNAL! ( Tedd le! Mondom…tedd le!)

Soha nem voltam egy nagy üdítő fanatikus ( kiskoromban azt hittem, hogy csak ünnepekkor vankóla  és ez valami különlegesség…tiniként jöttem rá, hogy máshol nem így van), de rengetegen függők és szinte észrevétlenül rombolják a szervezetüket. Mert az üdítő az egyik legrosszabb dolog, amit a testednek adhatsz. Tudom…tudom…már rengetegszer hallottad…de vajon tudod, hogy miért?  Leírom az okokat és adok pár egészségesebb alternatívát. Hidd el, ezek után a kólára sem bírsz nézni majd! 🙂

Woman drinking soda through straw

Woman drinking soda through straw

  1. Egy dobozos kóla 10 teáskanál cukrot tartalmaz. Nem…nem írtam el… 10 TEÁSKANÁL CUKOR! Okés…álljunk itt meg egy szóra. Képzeld el, hogy megeszel 10 teáskanál cukrot egy ültő helyedben. Undorító, nem? Akkor miért van az, hogy simán lehúz valaki egy dobozos kólát? Ennyi cukor pár perc alatt az egekbe repíti a vércukor szintedet, majd aztán ugyanolyan gyorsan esik is vissza. A folyamatos fogyasztásnak következménye lehet a hízás, a cukorbetegség kialakulása vagy az inzulin rezisztencia.
  2. A cukros üdítők üres kalóriák, amiket beviszel ugyan, de semmi nem hasznosítható a szervezeted számára és annak érdekében, hogy ne hízzál, ugyanúgy le kell dolgozni őket.  Gondolj arra, ha fogyni szeretnél, hogy egy ilyen ital. 160 kalóriát is tartalmazhat és ezt fordíthatnád olyan ételre, amely energiát ad és eltelít. És akkor még megálltál egynél, de a többség általában minden étkezéshez üdítőt iszik.  A Fitness Junkie táplálkozási programomnak nem véletlenül ez az első pontja…talán most már érted. Hiszem, hogy szimplán az üdítők kiiktatásával hihetetlen eredményeket lehet elérni az alakformálásban.
  3. A rendszeres üdítő fogyasztás a fogak megbetegedéséhez, kilyukadásához is vezethet.
  4. Gondolom, hogy ezek után azt szűrted le, hogy kiküszöbölheted az üres kalória dolgot azzal, hogy light vagy zero üdítőket iszol.  Azt gondolom, hogy abszolút nem jobb, sőt rosszabb talán, mintha alkalomadtán meginnál egy cukros üdítőt. Ugyanis a cukrot valamivel helyettesíteni kell és ezt általában aszpartámmal teszik. Bár még jelenleg is folyik a vita arról, hogy az aszpartámnak van-e károsító hatása a szervezetre, egyre több a kontra és mint az egészséges étkezést támogató ember, nem tudok mellette kiállni, így én azon vagyok, hogy jobb elkerülni ezeket is.

És akkor mit igyak? Vizet! És mi van, ha hiányzik a buborék? Emlékszel gyermekkorunk jó kis szódájára? Miért is ne csinálhatnál egy jó szódát, ha azt kívánod? Mivel ízesítsem? Gyümölcsökkel is feldobhatod, de rengeteg fűszernövény van, ami szintén extra ízt tud adni. A bolti ízesített vizeket  azonban nem ajánlom, mert azok is tele vannak cukorral.

Receptek - 2016. január 10.
Megosztom Facebookon!