Milyen ételek okozhatnak haspuffadást?

Sok olyan étel létezik, melyek egészségesek ugyan, de fokozott gázképződést okoznak, így a fogyasztásuk puffadásos panaszokat eredményezhetnek. Nézzük ezeket az ételeket, italokat:

 

Zöldségfélék: A zöldségekben lévő cukrok emésztésekor gázok képződnek. A hagyma és az articsóka fruktóz tartalma, valamint a spárga, a kelbimbó, a káposzta és a brokkoli rafinóz tartalma az átlagosnál sokkal nagyobb mértékű gázképződést okoz az emésztési folyamat során. A vízben oldható rosttartamú zöldségek (zöldbab, borsó) emésztése a vastagbélben kezdődik meg, amely szintén okozhat fokozott gázképződést. Az oldhatatlan rostok változatlan formában haladnak át az emésztőrenszeren, elkerülve ezzel a panaszok okozását.

Gyümölcsfélék: A gyümölcsöknél is ugyanez a helyzet az oldhatatlan rostok és cukor tartalmuk miatt.  A szorbitot tartalmazó gyümölcsök pl. alma, körte, barack, aszalt szilva fogyasztása is okozhat kellemetlen hasi problémákat. A szorbitot édesítőszerként is használják, így ezeknek a készítményeknek is lehet kellemetlen hatásuk.

Keményítő: A kenyér- és tésztafélék, a műzli, a kukorica és a krumpli gyakran okoznak puffadásos panaszokat.  A bennük található keményítő nehezen emészhető, lebontásakor fokozott a gázképződés. Ezekkel szemben a rizs, amely magas keményítő és a szénhidrát tartalmú általában mégsem okoz puffadást.

Tejtermékek: A tejtermékek emésztése sokak számára jelent gondot. A benne található tejcukor (laktóz) lebontásához szükséges laktáz enzim (amelyet jótékony baktériumaink termelnek) sok emberben hiányzik vagy csökkent mértékben van jelen. Az enzim zavar oka lehet egy genetikai hiba, amelynek következtében nem termelődik vagy rosszul termelődik az enzim, de lehet valamely betegség másodlagos következménye pl. Lisztérzékenység vagy súlyos bélflóra károsodás.

Zab: Annak ellenére, hogy a zab rendkívül egészséges, a reggeli étkezés egyik legideálisabb választása, a benne található rostok emésztésekor szintén sok gáz szabadulhat fel. Érdemes szervezetünket fokozatosan hozzászoktatni ehhez az ételhez.

Szénsavas üdítők: Akár a cukros szénsavas üdítők akár a tiszta szénsavas ásványvíz a magas szénsav tartalma miatt puffadásos panaszokat okozhat. Ez gyakorlatilag fölösleges levegőként jelenik meg szervezetünkben. Azon szénsavas italoknál, amelyek cukrot vagy szorbitot is tartalmaznak, fokozott lehet a puffadásos panasz fogyasztást követően.

Táplálkozási napló vezetése:

Első körben érdemes egy táplálkozási naplót írni legalább két héten keresztül, melyben az elfogyasztott ételek és a puffadás megjelenése, valamint elmúlása közötti összefüggéseket lehet meglátni, így akár mi magunk is rájöhetünk a puffadás okára, amennyiben a megfejtés a diétánkban rejlik.

45 éves kor alatt a panaszok átalában elmúlnak táplálkozási módosítások és a diétás szabályok betartását követően. Ha ezen szabályok betartása mellett legalább 1 hónapig továbbra is fennállnak a panaszok, abban az esetben érdemes orvoshoz fordulni és a probléma okát megkeresni. Miért fontos a 45 éves kor? 45 éves kor felett az emésztési panaszok hátterében gyakrabban található szervi eltérés. Ebben a korban a diéta elkezdése mellett párhuzamos javasolt egy belgyógyászati kivizsgálás megkezdése is.

Én addig is ajánlom mindenkinek, hogy kúraszerűen az életmódváltás mellett is alkalmazzon probiotikumot! Én rengeteg próbálkozás után, ezeket a termékeket találtam a legjobbnak és ajánlom bátran! KATTINTS IDE! 

 

Életmód - 2017. december 16.
Megosztom Facebookon!