Feszült vagy? Íme 6 tipp arra, hogyan vezesd le percek alatt!

Érezted már úgy, hogy nem tudsz megbirkózni az előtted álló kihívásokkal? Aggódsz, hogy nem leszel képes megfelelni a családi és munkahelyi elvárásoknak? Nem érted, miért mindig a szabadságod alatt betegszünk meg?

A stressz az élet természetes velejárója, de ha elhatalmasodik rajtunk, az testi és lelki egészségünket egyaránt fenyegeti. Íme néhány tipp, ha úgy kezd betelni az a bizonyos pohár:

1. Teázz!

Ha már az ivásnál tartunk…talán nem is gondolnád, de egy kellemes teázás abszolút megnyugtató lehet. Keressünk olyan teát, ami különleges, ha lehet, ne filteres legyen. Ha drágának is tűnnek a minőségi teakeverékek, nagyon kevés kell belőlük, hogy ízletes legyen a forró víz. Jó, ha van kedvenc csészénk, és teázó kuckónk, fotelunk. A munkahelyen elég, ha kimegyünk a levegőre jó idő esetén, és ott isszuk meg, hidegebb vagy esős napokon csak bámuljunk ki az ablakon a gőzölgő tea fölött. Késő esti evési rohamokat – amiket legtöbbször a bennünk lévő feszültség okoz, – szintén kiválthatunk egy ilyen szertartással.

2. Mozogj!

Az egyik legjobb és legegészségesebb feszültségoldó a mozgás. A leghatásosabb, ha olyat választunk, amelyben addig „feszítjük a húrt”, míg le nem izzadunk. Puskás Öcsi a vagonrakodásra esküdött lelki problémák megoldására, de nem feltétlenül kell az ő nyomdokaiba lépni. Ha nem mersz elmenni terembe vagy csoportos órákra, akkor az otthoni edzés is nagyszerű lehet számodra. Mondanom sem kell, hogy erre a legjobb választás a Fitness Junkie programok. Ha szeretsz közösségben mozogni, ha feldob, hogy jó zenére, jó csapatban izzaszthatod meg magad, akkor kitűnő választás lehet neked a csoportos edzés is. Érdemes bérletet venni, lehetőleg barátnővel, és inspirálni egymást, hogy menjetek is el, mert a bérlet megvásárlása önmagában nem garantálja az eredményességet.

3. Lélegezz!

Sokat segíthet, ha tudatosan figyelünk a légzésünkre! Egyrészt érdemes megfigyelni, hogy csak felül, „pihegve” lélegzünk, vagy jut levegő lejjebb is a tüdőnkbe.

A lazító légzés azon alapul, hogy a fölzaklatott szervezetben helyreállítja a légzésszámot, megváltoztatja a test, az agy vérellátását, ezáltal megnyugtat. Egy idegesítő szituációt követően, amikor azt érezzük, hogy azonnal fölrobbanunk, próbáljuk ki.

Így végezzük:
Vonuljunk félre, otthon, vagy akár munkahelyen, egy folyosón. Otthon fekve, másutt állva is végezhető ez a légzőgyakorlat.
Lélegezz orron át, lassan, elnyújtva! Ezt követően lassan, szájon át fújd ki a levegőt! Figyeljd a mellkasod mozgását, törekedj arra, hogy a belégzés mély legyen!  Nyolc-tíz helyesen végzett légzés után a feszültség oldódik. A gyakorlat hatékonyságát  fokozhatod nyugtató hatású illóolajakkal is, mint például levendula olaj,

4. Hallgass zenét!

A zene nemcsak segít megbirkózni a mindennapi nyomással és a nehezebb élethelyzetekkel azáltal, hogy ellazít és felvidít minket, hanem segít többek között a fájdalomcsillapításban, és fokozza szellemi tevékenységünket is. Kutatások kimutatták, hogy azok, akik stresszes helyzetben zenét hallgatnak, sokkal gyorsabban nyugszanak meg, mint azok, akik nem kapnak ilyen fajta stimulációt. *

5. Alkoss!

Mikor fogtál utoljára színes ceruzát vagy ecsetet a kezezdbe? Ha van egy kis időd, nem muszáj bekapcsolni valamilyen elektronika eszközt, érdemes egy kicsit leülni és önmagadra koncentrálni. Itt vannak a felnőtteknek szóló kifestők, de lehet kapni festővásznat, akrilfestéket, ha van kedved bármilyen viccesen hangzik, gyurmázhatsz is! Három éven aluliaknak nem ajánlott, de felső korhatár nincs rajta! Szóval alkotásra fel!

5.+1 Barátkozz!

Nyüzsgő, olykor személytelen világunkban gyakori az elszigeteltség érzése, hiába van tele valaki online kapcsolatban sok emberrel. A szoros, tápláló barátságok azonban elterelik a negatív gondolatokat, ha pedig mégis kicsit szomorkásabbak lennénk, segítenek gyorsabban talpra állni. A barátokkal töltött idő jótékony hatása javítja életműködésünket, hatékonyabbá és kevésbé ingerlékennyé tesz bennünket.

Az új barátok új tevékenységekkel, érdeklődési körökkel és gondolatokkal ismertetnek meg minket, ami nemcsak életminőségünket, élettartalmunkat is befolyásolja.

*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3734071/

Egyéb - 2019. május 20.
Megosztom Facebookon!