Hogyan készítsük fel a szervezetünket a téli hidegre?

A téli időszak beköszöntével a szervezetünk is máshogy kezd el viselkedni, ha szeretnénk, ha nem. Testünk az evolúció során megtanulta, hogy vannak jobb, könnyebb, melegebb hónapok, és vannak hidegebb, sanyarúbb időszakok, amikor kevesebb élelem jut, ezért raktároznia kell. Ez a tulajdonság juttatja a hasunkra a zsírpárnácskákat tavaszra. Persze ez is szervezetfüggő. Van, akin a karácsonyi terülj-terülj asztalkám meg sem látszik, míg más attól hízik, amit szerencsés elődje megevett. Persze legkönnyebben úgy kerülhetjük el a nemkívánatos gyarapodást, ha a rossz idő ellenére is mozgásban maradunk. De vajon elég az, ha eljutunk az edzőteremig, ledolgozzuk a kitűzött időt és hazaballagunk? Bizony, télen nem elég.

Télen a szervezetünk pont a védekezés és a tartalékolás miatt jobban kívánja a zsírosabb, nehezebb ételeket, ráadásul a természet körforgása miatt ilyenkor nincs friss zöldség és gyümölcs az orrunk előtt. Viszont szerencsére a mai korban a természet körforgását kijátszva kaphatunk finom zöldségeket és gyümölcsöket más, meleg tájakról. Ezt ki is kell használnunk, ugyanis a szervezetünk sóvárog az ásványi anyagok és a vitaminok után.

A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása jó alap a vitaminháztartásunk rendbentartásához, ám a sport megerőlteti a szervezetet, így fokozott bevitelre van szükségünk. Elsősorban C-vitamint érdemes szednünk, hiszen ez egy gyorsan ürülő vitamin, de ha rendszeresen magunkhoz vesszük, elkerülhetjük a náthás, influenzás megbetegedéseket.

Miért van szükségünk több vitaminra télen?

Fokozottan ügyelnünk kell a D-vitamin bevitelünkre. Télen kevés a napsütés, így a szervezetünkből a tél második felére teljesen kiürül ez a fontos anyag. Sokat tehetünk magunkért, ha a hideg ellenére (ami mellesleg jót tesz az érrendszernek) rászánjuk magunkat, hogy legalább napi egy órát a szabadban töltsünk. Kocogással, sétával, hógolyózással, bármivel, ami közben nap érheti az arcunkat. Emellett persze érdemes tabletta formájában is magunkhoz venni ezt a vitamint. Ezeken felül mindenképpen érdemes magnéziumot, kalciumot, B-vitamint, cinket, vasat és szelént szedni. Legmegfelelőbbek ilyenkor a multivitaminok, hiszen mindent tartalmaznak, amire szükségünk lehet. Ha mindemellett figyelünk a zöldség- és gyümölcsfogyasztásunkra, alig érzünk majd bármint a hideg időszak nyomasztó hatásából.

 

A, B (B1,B2,B3,B5,B6,B9,B12), C, D,E, F, K vitaminok, felsorolni is sok, de ennyi vitamint igényel szervezetünk,  hogy az a megfelelő módon működhessen. Télen sok a megfázásos megbetegedés, a vitaminszedéssel ezt is megelőzhetjük, de túlzásokba ne essünk! Ami fontos, hogy mindig figyeljük a testünk nekünk küldött jeleit, ne hagyjuk, hogy immunrendszerünk legyengüljön! A vitaminhiánynak rendkívül sok káros hatása lehet, ügyeljünk rá, hogy ez ne következhessen be.

 

Életmód - 2017. november 6.
Megosztom Facebookon!