Az igazság a striákról

A narancsbőr mellett a stria az, amely a nőket leginkább zavarja és sokan szenvedünk tőle ( sokkal többen, mint amennyien beszélünk róla).  Ha már régóta foglalkoztat, hogy miért alakulnak ki ezek a csíkok és hogyan szabadulhatsz meg tőlük, akkor mindenképpen olvass tovább.

Először is…mi az a stria?

Vonalak, amelyek megjelennek a test bármely területén és színük általában piros, rózsaszín, szürke vagy fehér.  A striák igazából sérülések, amelyek akkor jönnek létre, amikor a bőr elérte a nyúlásának határát.  Ilyenkor a bőr már nem tud visszahúzodni, a sérülés végleges. Általában tinédszer korban jelennek meg az első stiák, mivel a bőr ilyenkor sokkal erősebb, kevésbé tud nyúlni.  

A friss striák kezdetben pirosak vagy rószaszínűek, a bőr mélyebb rétegeinek és ereinek sérülése miatt. Ezt követően kezdenek szürkések lenni, majd fehérek, ahogyan a sérülések  gyógyulnak.

Fontos tudni, hogy a striák a bőr mélyebb rétegeiben alakulnak ki a kötőszövet ( kollagén, elasztán ) túlzott megnagyobbodása miatt.  Lényegében a stria belülről kifelé haladva okoz sebet, ami miatt máshogy viselkedik, mint a testünket érő más sérülések, hiszen azok általában kivülről érkeznek.

Mi okozza a striát?

A bőrünknek három rétege van. Ezek a hipodermis ( a legmélyebb réteg), a dermis ( a középső réreg)  és az epidermis ( a külső réteg).  A striák a dermisben, vagyis a középső rétegben alakulnak ki.  Ahogyan nőni kezdesz, a kötőszövetek a dermisben elkezdenek megnyúlni.  Azonban amikor a növekedés túl gyors, akkor elérhetik ezek a kötőszövetek azt a határt, amikor nem tudnak már tovább lépést tartani és megsérülnek vagy esetlegesen el is szakadnak. Ahogy már említettem, ezek belső sérülések és éppen ezért nehéz is őket kezelni.

A striák várandós nőknél is nagyon gyakoriak, éppen a fent említett okok miatt. A terhesség alatt rövid időn belül változik a has körfogata, hogy a magzat növekedni tudjon, viszont a bőr már nem képes lépést tartani a drasztikus  és hirtelen változással. A terheség alatt a várandós kismama rengeteg hormonális változáson megy keresztül, amelyek szintén hozzájárulhatnak a striák kialakulásához. Tehát, ha ezzel szembesülsz, ne ijedj meg…ez természetes folyamat.

A másik oka annak, hogy a nőket és a férfiakat is érinti a stria probléma, az a gyors súlygyarapodás. Ha rövid időn belül felszedtél pár kilót, akkor megvan a lehetősége annak, hogy a bőr felszínén megjelennek a striák. Bár a kilókat le lehet adni, a striák attól még nem biztos, hogy eltűnnek. Valószínű, a fogyást követően kisebbek és kevésbé láthatóak lesznek.

Hogyan lehet eltűntetni a striákat?

Tudom, hogy ez az a rész, amire a leginkább vártál már…

Őszintének kell lennem veletek! Nem hiszem, hogy van olyan módszer, amivel teljesen  el lehetne tűntetni őket.  Mivel a bőr középső részének problémája ez, nincs olyan felületi kezelés nagyon, ami hatásos lehetne igazán.  Szóval, ha legközelebb olyan krémeket látsz, amik azt ígérik, hogy eltűntetik a striákat…gondolj erre. Persze, vannak olyan krémek, amelyek halványíthatják, de biztos, hogy teljesen nem tűntetik el őket.

A csipkebogyó olaj egy fantasztikus dolog és nem csak a striák kezelésében, de az  egész bőrápolást tekintve. Javítja a hegeket, striákat, csökkenti a ráncokat. Kivilágosítja a foltokat, úgy mint májfolt, pattanásfolt, öregségi folt. A bőr számára minden szükséges táplálást megad, javítja a bőr általános szerkezetét, egészségét. E vitamin olaj szintén népszerű a várandós hölgyek körében hasonló tulajdonságai miatt. A kezelési módok között találunk lézeres kezelést, mikrodermabráziós bőrcsiszolást is. Fontos azonban újból elismételni, hogy ezek sem eredményeznek végleges megoldást.

A striákat bár nem mindig tudjuk elkerülni, mégis vannak olyan lépések, amelyeket megtehetünk a megelőzés érdekében, illetve az olyan striák kialakulásnak elkerülésére, amely a rossz életmódból adodóan jönnek létre. Ezek között van az egészséges testsúly, a jojó diéták elkerülése, a kiegyensúlyozott táplálkozás, amely gazdag vitaminokban ( mint a Fitness Junkie táplálkozási program is) és a megfelelő víz fogyasztás.

DE, a legfontosabb dolog…

Hogy ha kellemetlenül érzed magad a stiák miatt, akkor soha ne felejtsd el…senki sem tökéletes. Mi a tökéletesség egyébként is? A striák néha elkerülhetetlenek és csak azért mert neked van, nem vagy semmivel sem kevésbé szép, mint az, akinek nincsen ( és ohhh de kevesen vannak olyanok, akiknek nincsen).  Hajlamosak vagyunk magunkat összehasonlítani másokkal, főleg olyanokkal, akiket nap, mint nap látunk a közösségi médiában.  Szeretnélek emlékeztetni rá, hogy az emberek többsége nem mutatja meg a „hibáit”, csak azt, ami tökéletesek bennük.

Ahogy mondtam korábban is…a striák természetesek és egy emlékeztetői annak sokszor, hogy mekkora utat tettünk meg. Nőként büszkének kell lennünk ezekre a csíkokra, hiszen azt jelképezi, amit elértünk…gyereket szültünk, lefogytunk…felnőttünk. Mindegyiknek megvan a saját története. Ne szégyenkezz miattuk és legfőképp ne engedd, hogy meghatározzák azt, aki vagy.

Hidd el…tudom milyen nehéz látni a testünk hibáit. Azonban azt gondolom, hogy fittnek, egészségesnek és boldognak lenni…ezek a legfontosabbak! Tudod mire jöttem még rá?  Ha elfogadod a hibáidat és megpróbálod őket pozitívan látni…az egész világ sokkal szebb lesz.

Életmód - 2016. január 10.
Megosztom Facebookon!