4 tévhit a szoptatásról és az edzésről

Először úgy gondoltam humorosan fogok írni erről a témáról. Közben meg az jutott eszembe, hogy valószínűleg rengeteg kezdő anyuka olvassa majd a cikkemet, akik poénkodás helyett meggyőző érveket, számszerű adatokat szeretnének és valakit, aki segít nekik eligazodni az edzést és a szoptatást körülvevő mítoszok világában.

Jelentem…Jöttelek megmenteni! 🙂

És bár a cikk komoly lesz, mert megérdemled az őszinte tényeket…esküszöm, van humorom. 🙂 Talán majd legközelebb ez is kiderül.

1.mítosz: Az edzés csökkenti a tej mennyiségét

A szoptatással naponta  körülbelül 500 kalóriát égetünk el. Amennyiben sportolunk, úgy az elégetett kalóriák száma nőni fog. Amennyiben ezt fedezzük a táplálkozásunkkal, abban az esetben nem lehet probléma a tej mennyiségével. 6 hónapig nagyon magas kalórián voltam, mivel az anyatej volt a kislányom elsődleges tápláléka és heti 3-4 alkalommal edzettem. Talán jó példa lehet az alakulásom arra, hogy még így is látványos változást lehet elérni.  És természetesen az emelt kalória is eléggé tág fogalom. Nagyon fontos, hogy mihez szokott előtte hozzá a tested (gondoljunk csak arra, hogy az éhező országokban is képesek a nők szoptatni). Ezt mindenkinek egyénileg határozom meg a táplálkozási programomban és folyamatosan kapcsolatban vagyunk és a tej mennyiségének megfelelően változtatjuk a kalóriákat.

2.mítosz: Az edzés megváltoztatja a tej ízét!

Régóta lehet ezt hallani és van is némi valóságalapja…de a többségünknek nem kell tőle félni. Nagyon intenzív edzés után közvetlenül 90 percig valóban bekövetkezhet ilyen. Kutatások szerint, ha a maximum pulzusod 75% százalékán dolgozol, akkor pedig semmilyen változás nem áll be a tej ízét illetően. Edzés után érdemes azonban alaposan lefürdeni szoptatás előtt, mert az izzadás miatt a bőröd sós lehet, ami viszont valóban zavarhatja a babát!

3.mítosz: Az edzés miatt kevésbé lesz tápláló a tej!

Kutatások bebizonyították, hogy ez a feltételezés szintén alaptalan. Azok a babák, akiknek az anyukájuk rendszeresen edzett, ugyanolyan mértékben gyarapodtak,mint azoké, akik nem végeztek semmilyen ilyen jellegű fizikai aktivitást. Ugyanezek a tanulmányok vizsgálták azt is, hogy a szoptatási időszak vajon csökken-e a sportolás hatására. Semmilyen összefüggést nem találtak ezzel kapcsolatban, így emiatt sem kell aggódni.

4.mítosz: Kényelmetlen az anyának az edzés és még problémát is okozhat!

Ez így önmagában nem igaz, de az biztos, hogy körültekintően kell elkezdeni a mozgást. Általában 6 hét után, ha nincsen semmilyen ellenjavallat, akkor orvosi engedéllyel el lehet kezdeni sportolni. Tapasztalatból mondom, hogy a megnagyobbodott mellek miatt érdemes jól átgondolni, hogy mikorra időzítjuk az edzésünket. Célszerű szoptatás utánra tenni, így bár a tej savasodása nem fenyeget minket, hiszen mérsékelt edzést végzünk, nem kell kényelmetlenül éreznünk magunkat a tejjel megtelt mellek miatt. Nagyon fontos a megfelelő sportmelltartó használata is!  Én a programjaimat, amelyeket szülés utánra ajánlok, úgy terveztem meg, hogy a mellizmait kíméljék, de a hátat, amely egy kisbaba hordozásánál nagyon is igénybe van véve, erősítsék. Azt javasolom, hogy az elején semmilyen mellizom gyakorlatot ne végezzünk, hogy a mell gyulladását vagy becsomósodását elkerüljük. Fontos, hogy mindenképpen ellenőrizzük mielőtt bármilyen edzésbe kezdünk, hogy a hasizmunk szét van-e nyílva vagy sem és ha igen, hány ujjnyira. Ezt követően, ha mindent rendben találunk, akkor nyugodtan elkezdhetjük az edzést.

Ne várjuk el magunktól,hogy ugyanúgy fog menni, mint a baba születése előtt. Adjunk magunknak egy kis időt és haladjunk lépésről-lépésre!

A Fitness Junkie tápálkozási programot és az edzésprogramjaimat a webshopban találod meg.

Test - 2019. április 23.
Megosztom Facebookon!