4 tévhit az egészséges táplálkozásról,amiről érdemes beszélnünk!

„A BARNA CUKOR EGÉSZSÉGESEBB, MINT A FEHÉR”

A barna cukor nem más, mint melasszal színezett finomított, lényegében koszos cukor. A melasz nagyrészt cukrokból áll, és igen kis százalékban találhatók benne ásványi anyagok és vitaminok is. Mivel azonban a melasz a barna cukor csak kis részét (3-6%) teszi ki, a cukor nem lesz ettől „egészségesebb”.

„A 100%-OS GYÜMÖLCSITAL ÉS A ZÉRÓ KALÓRIÁS ÜDÍTŐK EGÉSZSÉGESEK!”

Jobb, mintha kevesebb gyümölcs tartalmú itókát innál, de túlzás azt állítani, hogy egészséges lenne! Egy valódi gyümölcsből kifacsart friss narancslét például össze sem lehet hasonlítani a bolti dobozos változattal, ugyanis csomó tartósítószer és színezőanyag van benne, a kevesebb vitamintartalomról nem is beszélve.

A cukormentes üdítők …éró kalória, tökéletes ízhatás…jó is lenne. De a szervezetet nem lehet becsapni. Kimutatott tény, hogy cukormentes üdítők fogyasztása mellett számos egyéb forrásból fölösleges kalóriákat viszünk be. Egyrészt könnyebben elcsábulunk egy kis nassolásra, mert a nullkalóriás üdítő fogyasztása feloldoz bűneink alól, másrészt a szervezet az édes ízhez energiabevitelt is társít. Ez azt jelenti, hogy ha megvolt az édes íz élménye, akkor várja a hozzá társított energiát, ha ezt nem kapja meg, más forrásból követeli. Így kifejezett éhségérzet, és ennek következtében táplálékfelvétel révén előbb vagy utóbb úgyis megkapja.

„A SÖTÉT SZÍNŰ KENYEREK JOBBAK, MINT A VILÁGOS SZÍNŰEK.”

Mindig olvasd el a címkét! Attól, hogy a kenyér sötét színű, közel sem biztos, hogy teljes kiőrlésű lisztből készült! Simán hozzáadhattak egy kis ételszínezéket vagy barnás karamelloldatot, ami megváltoztatja a kenyér eredeti színét. Ha mindenképpen egészséges pékárut szeretnél venni, csak olyat válassz, aminek a „teljes kiőrlésű/rozs/zab/kókusz” lisztkeverék az első számú összetevője az apró betűs résznél.

„A HÚS EGÉSZSÉGTELEN”

Egyre elterjedtebb a vegetáriánus és a vegán táplálkozás. Ebből sokan, tévesen, azt a következtetést vonják le, hogy a hús egészségtelen és/vagy, aki nem eszik húst az egészségesen táplálkozik. A hús egy fontos táplálék. Értékes fehérjéket, vitaminokat, és sok vasat szolgáltat szervezetünknek. Azonban a hús fajtájától és az elkészítési módtól függően lehet egészséges és egészségtelen étel is. A húsétel egészségtelen lehet, ha túl sok zsír, só és tartósítószer van benne. Valóban vannak olyan húsok, például a marha vagy a disznóhús, amiknek nem ajánlott a gyakori fogyasztása, de a sovány húsok, mint például a csirke, nem ebbe a kategóriába sorolandóak. A hús is tartalmaz az ember számára nélkülözhetetlen tápanyagokat, a vegetáriánus vagy vegán életmódot folytatóknak figyelniük is kell rá, hogy megfelelően pótolják például a fehérjét.

Egyéb, Életmód - 2019. június 3.
Megosztom Facebookon!