Mérgezőek a gyertyák? Ne használd őket!

Te is imádod az illatos gyertyákat? Én igen!

Elérkezett az ősz és ilyenkor imádok meggyújtani egy gyertyát. Néha van, hogy egész nap ég és egyik után jön a másik. Gyertyaholik? Mondhatnánk! 🙂

Ahogy édesanya lettem egyre inkább elkezdtem utánaolvasni annak, hogy a termékek, amiket használunk, mennyire ártalmasak. Aztán most, hogy kiderült, a második babánkat hordom a szívem alatt…ez még inkább felerősödött. Melyik anya ne akarná a legjobbat adni a családjának? Szertintem ez az egyik legnagyobb aggodalmunk, hogy csak mi ne ártsunk.

És rá kellett jönnöm, hogy bizony a gyertyáknak menniük kell. Mert hiszed vagy sem…a kereskedelemben kapható gyertyák, amiket úgy imádunk és trendi megvenni csilliárdokért…hihetetlenül mérgezőek és ártalmasak.

Hidd el…hallom a sóhajod…én is így éreztem. Egészségesen étkezünk, sportolunk, próbáljuk a legjobbat adni magunknak és a családunknak…és közben meg kiderül, hogy egy ártalmatlannak tűnő, finom illatú gyertya, ami mellett olyan meghitt leülni esténként egy könyv mellé…ártalmas az egészségünkre.

Miért olyan ártalmasak a gyetyák?

  • A legtöbb gyertyának az alapanyaga parafin, ami nem más, mint a petroleum ipar hulladéka. Karcinogén, azaz rákkeltő anyagokat bocsát ki égés közben. A füst és a korom, ami keletkezik nagyon hasonló ahhoz, ami a diezel motorból jön ki és hasonlóan ártalmas, mint a passzív dohányzás. Olyan légzőszervi problémákhoz is vezethet, mint az asztma.

 

  • Az illatos gyertyák kanócai sokszor ólmot tartalmaznak, ami nagy mennyiségben szabadulhat fel a szobában, ahol használjuk. A kanócnak igazából papírból vagy pamutból kellene lennie. Az Egyesült Államokban betiltották ezt a fajta kanócot, de rengeteg országban nincs erre vonatkozóan szabályozás.

 

  • Két nagyon ártalmas anyagot is tartalmaznak a gyertyák, benzolt és toluolt, amelyek jól kimutathatóak az égés után visszamaradt koromból. A benzol rákkeltő, míg a toluol ártalmas az idegrendszerre. 

 

  • A mesterséges illatanyagok irritáló hatásúak lehetnek néhány ember számára, illetve felerősíthetik az allergiás reakciókat.

 

  • A mesterséges színezékek és illatanyagok mellett olyan vegyszerek is a levegőbe kerülhetnek, mint az aceton, a triklórfluormetán, a szén-diszulfid, a 2-butanon, a triklóretilén, a szén-tetraklorid, a sztirol, a xilolok, a krezol vagy a ciklopentén. Ezek többsége a lakkokban, a lemosókban, festékekben és hígítókban is megtalálható.

Mi az én egészséges megoldásom?

A gyertyákat lecseréltem terápiás minőségű illóolajakra és hidegpárásítóban használom őket. Amellett hogy fantasztikus illat van a lakásunkban, biztonságos, az egészségre ártalmatlan anyagokat tartalmaz, továbbá rengeteg egészségügyi és lelki problémára is alkalmazható. Ahelyett, hogy rombolnám az egészsgünket, még javítok is rajta!

Csatlakozz a Szandra’s Essential Facebook csoporthoz, ha szeretnél még többet megtudni a terápiás illóolajakról és a egészségre ártalmatlan háztartási szerekről, tisztálkodási szerekről. KATTINTS IDE! 

Vagy kövess az Instagram oldalamon ITT!

Egyéb, Életmód - 2019. szeptember 25.
Megosztom Facebookon!