8 segítség a stressz elkerülésére

A stressz népbetegség, szokták mondani. Egyre nagyobb teret hódít már kis hazánkban is. Elvárosiasodott életet élünk, amelyben összezsúfolódva tengetjük napjainkat. Felgyorsult minden, ez tagadhatatlan. A lényeg mostanában az életösszes területén a gyorsaság. Gyorsétterem, gyors autók, egyre nagyobb sebesség. Szinte mindenkivel azonnal beszélhetünk mobiltelefonon, a felgyorsult információáramlásról nem is beszélve. Tv, internet, reklámok, ezerfelől zúdulnak ránk az információk, és ember legyen a talpán, aki ezt mind helyén tudja kezelni, és megfelelőképpen feldolgozni. Egyre kevesebbet alszunk, és a szervezetünk már nem bírja tovább. Hatból egy embernél a szorongás állandósulhat, nőknél erre majdnem kétszer akkora az esély. Ilyenkor nehézzé válik a koncentrálás, alvászavar lép fel és ingerlékennyé, nyugtalanná válunk.

De vajon mik lehetnek a kiváltó okai? Ha a ránk háruló feladatok meghaladják a képességeinket, lehetőségeinket, a stressz negatív hatásai érvényesülnek. Életünk során többször szembesülünk azzal, hogy megnő a kihívások száma. Ilyen például a munkahelyváltás vagy a családalapítás, amikor is az új feladatokhoz nehéz hozzászokni, vagy nagy a megfelelési kényszer.

Viszont amikor a kihívások száma egy bizonyos szint alá süllyed, miközben a teherbíró képességünk nem változik, a stressz negatív hatásaival szembesülünk. Ezek közé tartozik az unalom is, vagy a túl egyhangú életvitel. Ha már hozzászoktunk a munkánk napi kihívásaihoz és a rutinhoz, tevékenységeink drasztikus visszaszorítása stresszhelyzetet teremt. A monoton, egyszerű munka csalódottságot, szorongást és stresszt válthat ki.

Mit tehetünk ellene?

Pihenjünk többet! 

Tudatosan iktassunk be pihenőidőt a napunkba.

Feküdjünk le korán!

Egy jó megoldás erre az, ha elalvás előtt meditálnunk egy keveset, vagy egyszerűen csak átgondoljuk a napunkat, és tudatosan készülünk a másnapi teendőinkre.

Hallgassunk zenét! 

Mindenki számára vannak olyan zenék, amelyek nyugtatóan hatnak rá. Léteznek zeneterápiás központok is, s egyes darabokat kimondottan ajánlanak stressz ellen.

Hagyjunk időt mindenre! 

Fontos tudatosan lelassulni és elegendő időt hagyni minden tevékenységre, különösen a helyes táplálkozásra.

Pótoljuk a vitaminokat! 

A B vitamin fontos szerepet játszik az idegrendszer egyensúlyának fenntartásában. Ha szervezetünk nem kap eleget, csökken a stresszel szembeni ellenálló képesség. Ahelyett, hogy gyógyszer alakban fogyasztanánk, együnk inkább B vitaminban gazdag ételeket. Ilyenek a teljes őrlésű gabonafélék, a máj és más belsőségek, a hüvelyesek (lencse, borsó).

Hagyjunk fel ezekkel! 

Hagyjunk fel az esetleges maximalizmussal és a felesleges, időrabló tevékenységekkel!

Mozgásra fel! 

Járjunk gyakran természetben, erdőben, és rendszeresen sportolni!

Nyugodjunk le! 

Próbáljunk ki relaxációs, stresszoldó módszereket! Ilyen többek között a masszázs és a meditáció is.

Amikor az ember ideges, akkor az energiája a feszültségre, félelemre használódik fel. Másra már nem is marad energiája. Tegyünk ellen, hogy ne ez befolyásolja életünket, és akkor egészségesebb, nyugodtabb életet élhetünk, amit testünk, szellemünk meghálál nekünk!

Életmód - 2018. március 4.
Megosztom Facebookon!