4 dolog, amire érdemes figyelni edzés után

Sokan nem is tudják, de az edzés utáni órákban több dologra is figyelnünk kell a testünk  megfelelő regenerációjának érdekében.

4 dolog,ami segítségedre lehet edzés után

Magnézium

Sok oka van annak, hogy a szervezetnek magnéziumra van szüksége. Egyrészt az izomfájdalmak enyhítésében is segít, másrészt a magnézium jótékony  hatással van az idegrendszerre is. A magnézium fogyasztás jobb alváshoz vezethet, amelyre a szervezetnek szüksége van, hogyha keményen dolgozik. Elengedhetetlen továbbá a szervezetépítkező jellegű folyamataihoz, pl. a fehérjék beépüléséhez. Segít fenntartani a szervezet kálcium szintjét, javítja az inzulintermelő képességet, ezzel szabályozza a vércukor szintet, valamint elősegíti a vérkeringést, amivel szabályozza a vérnyomást.

A magnézium megtalálható a banánban, spenótban, mandulában, napraforgómagban és halban, így az ilyen ételek fogyasztása segíthet az izomláz elmulasztásában.

Egy kis extra magnéziumért rakhatunk epsom sót régies nevén keserűsót a fürdővizünkbe. Íly módon a bőrünk felszívja a magnéziumot, ráadásul a meleg víz segíthet a fájdalom elmulasztásában.

 

 

Nyújtás

Ha izomlázunk van akkor a nyújtás ötlete valószínűleg nem túl vonzó, de  nagyon hasznos az izom regenerálódásában. Célszerű edzés után is nyújtanunk, illetve a pihenőnapokon is ajánlatos egy-egy rövid nyújtó szekciót beiktatnunk.

Nyújtás nélkül az izmaink megrövidülhetnek, rugalmatlanná válnak és nagyobb eséllyel sérülhetünk le edzés közben, illetve érezhetünk izomlázat testedzés után. A nyújtás alapfeltétele egy tökéletes edzésnek. Éppúgy ahogy a bemelegítést sem szabad elhagyni, a nyújtást is fontos elvégezni minden edzés végén. Nem számít, hogy futottál, súlyzóztál vagy kardióztál…nyújtani kell!

 

 

 

 Edzés utáni étkezés

Az edzés utáni táplálkozás elengedhetetlen.

Egy edzés után valami táplálót kell ennünk, mert a szervezetnek szüksége van erre az izomrostok javításához, amelyek edzés közben megsérültek.

Próbáljunk fehérje dús ételt enni, mert ez biztosítja a szervezetünk számára az aminosavakat. A legjobb erre egy minőségi fehérjepor. Én a Women’s Best termékeit ajánlom és fogyasztom. A webshopban megtalálod őket. Amennyiben Te is hozzám hasonlóan az időszakos böjtölést követed, úgy edzés közben BCAA fogyasztását ajánlom. Nálam ez még belefér a  böjtbe és ugyanúgy jótékony hatása van, mint egy fehérjében dús étkezésnek.

Ne felejtsd el a folyadékbevitelt! A szervezetnek pótolnia kell  a verejtékezés során elveszett folyadékokat, ezért igyál megfelelő mennyiségű vizet!

 

 

Fontos az odafigyelés

Ha megfelelően táplálod a tested, edzések után nyújtasz, illetve megfelelő mennyiségű pihenőnapot is tartasz, de folyamatos fájdalmaid, esetleg ízületi fájdalmak küzdesz, érdemes beszélni egy szakemberrel, hogy megbizonyosodjk róla, nem áll valamilyen sérülés vagy tartásprobléma, túlterhelés ( akár ezőletes baleset miatt) a háttérben.

 

 

 

Életmód - 2019. május 20.
Megosztom Facebookon!