Lapos has, nagyobb popsi! Lehetséges?

A leggyakoribb két kérdés, amivel megkeresnek:

“Fogyni szeretnék és izmosodni! Mit kell tennem?”

“Laposabb hasat szeretnék és nagyobb popsit!Hogyan fogjak neki?”

Látszólag két különböző kérdésnek tűnik, pedig ugyanazt a két folyamatot takarja. Két folyamatot, amit ha jól értelmezünk, akkor egymásnak teljesen ellentmondóak.

A fogyás mindenki számára egyértelmű folyamat és fogalom, míg az izmosodás általában mást jelent egy szakmában dolgozó és egy laikus számára. Amikor nekem azt mondod, hogy izmosodni szeretnél, akkor azt feltételezem, hogy szeretnél izmot pakolni azon testrészekre, amelyeket túl vékonynak találsz. Van, akinek vékony a karja, vagy lapos a popsija, esetleg a hasához képest vékonyak a lábai. Tehát szeretne ezekre a részekre izmot felpakolni.

Az alakformálásban mindennek az alapja a táplálkozás…legyen szó fogyásról vagy izomépítésről (vagy ahogy sokszor hívják: tömegelésről).

Azonban a fogyás és a izomépítés ebből a szempontból két ellentétes folyamat. Míg a fogyáskor fontos, hogy kalóriadefficitben legyünk, addig a tömegelésnél a cél a kalóriatöbblet, hogy az izom építkezni tudjon.

Szóval, amikor azt mondod, hogy fogyni és izmosodni szeretnél, akkor igazából két egymásnak ellentmondó folyamatot szeretnél megvalósítani.

Ugyanez a helyzet a lapos has-nagyobb popsi kívánságnál. Hiszen a lapos has fogyással jön létre, míg a nagyobb popsihoz tömegelni kell.

Akkor mi legyen a célom?

Én mindig azt szoktam javasolni, hogy ha nem vagy elégedett egy testrészeddel és úgy gondolod, hogy van még mit leadni…akkor az elsődleges cél a fogyás legyen. Hiszen bár a Fitness Junkie táplálkozási programmal úgy lehet tömegelni, hogy minimális zsír jöjjön fel, ugyanakkor nem lehet mindig elkerülni. Ha eddig például nem szeretted a hasad, mert kicsit husisabb volt, akkor egy tömegelés után még inkább nem fogod.

Szóval én először fogyásra állítanám a Fitness Junkie táplálkozási programban a kalóriákat. Mivel kiegyensúlyozott táplálkozásról van szó, ezért úgy fogsz fogyni, hogy az eddig megszerzett izmok megmaradjanak. Ha mellé csinálod az Fitness Junkie otthoni edzésprogramokat, akkor azt fogod észrevenni, hogy az izmaid feszesebbek és tónusosabbak lesznek.

Ahogy a táplálkozás hatására laposodik a hasad, a jól megválasztott kalóriák és makróknak köszönhetően az izmod megmarad és az otthoni edzésprogramok hatására feszesebb lesz a popsi, a felsőtest és az egész tested…rádöbbensz, hogy igazából csak erre volt szükséged. (Azok közül, akik azzal keresnek meg, hogy fogyni és izmosodni szeretnének a 85%-nál végül megállapítjuk, hogy ezt szerették volna elérni.)

Amikor pedig elérted a kritikus helyeken a kívánt állapotot, lassan vihetjük fel a kalóriákat és ha a nagyobb popsi a cél, akkor ajánlom a 30 napos popsi programom, a laposabb tónusosabb hashoz pedig a 30 napos lapos has programomat ha pedig összességében szeretnél izmot építeni, akkor a Bootyful test(sz)építő edzésprogramomat ajánlom nagyobb súlyokkal.

Mikor érdemes majd belefogni a tömegelésbe?

Ahogy már említettem, a Fitness Junkie táplálkozási programban folyamatos velem a munka. Szépen lassan emeljük fel a kalóriákat, figyelve az eredményeket. Ezzel el tudjuk érni, hogy minimális zsír jöjjön fel…de valamennyi fel fog. (Fontos, hogy őszinte legyek!) És ahogy azt sem tudjuk meghatározni, hogy honnan adjuk le (mert helyi zsírégetés nincs), azt sem határozhatjuk meg hova jöjjön fel. Éppen ezért fontos, hogy olyankor menjünk végig ezen a folyamaton, amikor annyira nem zavaró. Ezért szoktak a testépítők is télen tömegelni, majd tavasszal elkezdenek szálkásítani (fogyásra állítani a kalóriákat). Ez az én javaslatom is!

Életmód - 2018. január 24.
Megosztom Facebookon!